George Acsinteanu - Piatra neagră. Convoiul flămînzilor. PDF

 • Book info

  Author
  Title
  eBook formatPaperback, (torrent)En
  PublisherMinerva
  File size0.9 Mb
  ISBN
  Pages count394
  Book rating0.7 (0 votes)
   rate rate rate rate rate
 • From author

PDF George Acsinteanu debutează editorial în 1930 cu romanul Piatra neagră, ce purta o scurtă recomandare semnată de Liviu Rebreanu. Lipsindu-i unitatea structurală, romanul pare mai degrabă o culegere de povestiri al căror protagonist este Ion Tudor - un alter ego al autorului, chiar dacă acesta menţiona că volumul n-ar conţine nimic autobiografic. Evoluţia personajului este urmărită din anul 1918, când copilul de 11 ani muncea pe moşia unui arendaş. Ajutat de învăţătoarea satului - acea ā€˛mucenică" născută doar pentru a aduce învăţătură oame­nilor, model caracteristic într-una din etapele literaturii ro­mâne -, ajunge el însuşi învăţător în satul lui.

Drumul lui Ion Tudor continuă la Bucureşti, unde devine corector de ziar, prilej pentru autor de a critica viaţa fără perspective a intelectualilor tineri de la oraş. Adevărata vocaţie a personajului este ima­ginată a se împlini într-o valoroasă operă de dramaturg. Consistenţa analizei psihologice lipseşte din roman, autorul limitându-se la o prezentare reportericească a evenimentelor. Cele două personaje a căror încărcătură sufletească este mai bine conturată sunt Ion Tudor şi Gheorghe nebunul, primul fiind, de altfel, introdus şi în următorul roman al lui Acsinteanu, Convoiul flămânzilor (1935).

Apărut în acelaşi an cu romanul Huliganii de Mircea Eliade, Convoiul flămânzilor încearcă abor­darea aceleiaşi teme - destinul tinerei intelectualităţi văduvite de şansa împlinirii, însă nu reuşeşte să atingă profunzimea dezbaterilor filosofice şi să deschidă unghiurile multiple din care este privită condiţia tânărului intelectual în Huliganii. Schimbările de situaţie, rapide, neaşteptate, mai puţin plauzi­bile, servind tezei potrivit căreia binele învinge întotdeauna răul, apar mereu în roman, contribuind la diminuarea veri­dicităţii şi derulării fireşti a evenimentelor.

Tags: download, george acsinteanu, ebook, pdf, piatra neagră. convoiul flămînzilor

download George Acsinteanu Piatra neagră. Convoiul flămînzilor PDF

Download from mirrors