Srečko Kosovel - Moja pesem. PDF

 • Book info

  Author
  Title
  eBook formateBook, (torrent)En
  File size5 Mb
  ISBN
  Book rating0.7 (0 votes)
   rate rate rate rate rate
 • From author

PDF Srečko Kosovel was a Slovene avant-garde poet.
Since the 1960s, Kosovel has become a poetic icon, in the league of France Prešeren and Edvard Kocbek. He produced an impressive body of work of more than 1000 poems with a quality regarded as unusually high for his age. Most of his works were published almost four decades after his early death.

Srečko Kosovel se je rodil materi Katarini in očetu Antonu kot peti – zadnji otrok. Oče je bil učitelj, doma iz vipavskih Črnič, mati pa iz Sužida na Kobariškem. Imel je brata Stana in tri sestre: Tončko, Karmelo in Anico.
Kmalu po njegovem rojstvu se je družina preselila v Pliskovico na Dolenjem Krasu ker se je oče zameril oblastem, vendar tam niso ostali dolgo. Leta 1908 so se naselili v Tomaju, kjer so živeli v šoli. V Tomaju je obiskoval tudi osnovno šolo. Kosovel je prvič objavil svoj spis kot komaj 11-leten otrok v otroškem listu Zvonček, v katerem opisuje mesto Trst. V to mesto je kot otrok veliko hodil in je imelo v njegovem srcu poseben prostor. Pri Kosovelih je bilo zanimanje za umetnost splošno. Oče je vodil pevski in tamburaški zbor, skladal napeve za cerkvene pesmi in maše, Karmela je igrala klavir, Srečko violino, brat Stano se je oglašal v listih s pesmimi. Hodili so v Trst v gledališče in na koncerte ali k prijateljem in znancem, ki so bili podobnega duha, in ti so bili večkrat gostje pri njih v Tomaju. Po opravljeni osnovni šoli se je 1916 vpisal na realko v Ljubljani, na kateri je bil nemški učni jezik. Začel je sodelovati v srednješolskem literarnem krožku in v dijaških glasilih, izdajati pa je tudi začel tiskan dijaški list Lepa Vida in zbral v njem vrsto mladih, vendar ga je moral zaradi neplačanih dolgov ustaviti. Leta 1920 je tam srečal Ludvika Mrzela, s katerim se je spoprijateljil. Istega leta se je odločno in prizadeto odzval na fašistično politiko Italije, ki je požgala Narodni dom v Trstu. Ko je leta 1922 maturiral, se je odločil za študij slavistike, romanistike in pedagogike na ljubljanski Filozofski fakulteti. Sodeloval je pri avantgardistični reviji Trije labodi, ki je začela izhajati leta 1921 v Novem mestu. Organiziral je literarno-dramatični krožek, predavanja in literarne večere v Ljubljani in pred delavci v Zagorju. Leta 1925 je prevzel s svojimi vrstniki urejevanje revije Mladina. Pripravljal je tudi zbirko Zlati čoln, ki pa ni izšla.
Konec februarja 1926 se je po nastopu v Zagorju, ko je ponoči na postaji čakal vlak, prehladil in zbolel, se pa, vsaj tako je bilo videti, pozdravil. Za velikonočne počitnice se je lahko vrnil v Tomaj. Tu se je bolezen ponovila in še z zapleti. Umrl je 27. maja 1926 za vnetjem možganske mrene in za zastrupitvijo krvi. Ko so ga pokopavali, je bil med cvetjem, ki so mu ga tudi prijatelji iz Ljubljane spustili v grob, šopek s slovenskim trakom, zaradi katerega so italijanski policisti pogrebce razgnali.

Tags: download, srečko kosovel, ebook, pdf, moja pesem

download Srečko Kosovel Moja pesem PDF

Download from mirrors