Abdul Latip Talib - Khalid. PDF

PDF to begin with, Khalid bin Walid memang dikenali dgn kepakarannya di medan perang. mempunyai rekod peperangan tanpa kalah sbg seorang Quraisy dan seterusnya sebagai seorang Muslim.

secara peribadi, semasa membaca buku ini, kisahnya buat rasa
1. semangat dgn kehebatan sahabat Rasulullah memenangi peperangan, mentaati Allah, Rasul, dan Khalifah.
2. terharu dgn sifat tawaddhu Khalid yg meletakkan perjuangannya demi Allah, bukan khalifah, bukan jawatan, bukan harta rampasan.
3. sebak apabila saat Khalid nazak yg mengenang hajat syahidnya yg tidak kesampaian. "aku mahu mati di medan perang!" pg376
4. terharu melihat pengorbanan 3 pahlawan yg sanggup mendahulukan seteguk air kpd sahabat yg lain ketika nazak. cc: Ikrimah, Ayas dan Harith
5. respek dgn tindakan Khalid yg redha dgn pelucutan jawatannya oleh Khalifah Umar sesudah kewafatan Khalifah Abu Bakar. dia diganti oleh Abu Ubaidah b Jarrah yg juga menangis dgn tggjwb yg diterima sambil merendah diri.
6. kagum dgn toleransi Umar thdp Khalifah Abu Bakar yg menyokongbeberapa tindakan Khalid yg tidak dipersetujuinya. katanya "Abu Bakar lebih mengenali Khalid berbanding aku"

nak cakap jugak, buku ni antara buku yg buat aku mengalir air mata(which.is sgt rare ok).
baca jgn tak baca. harap2 momentum inspirasi berterusan~

sekian.

Tags: download, abdul latip talib, ebook, pdf, khalid

download Abdul Latip Talib Khalid PDF

Download from mirrors